Ana içeriğe atla

 

Aradığım yayınları nasıl bulabilirim?

  • Kütüphane otomasyon programını kullanarak tüm kütüphane kataloğunu ve elektronik kitap koleksiyonunu tarayabilirsiniz. Ayrıca bu sistemle tüm kullanıcılarımız web üzerinden kendi üzerlerindeki bilgi kaynaklarını takip edip süresini uzatabilirler; basit ve gelişmiş katalog taraması yapabilirler.

Arkadaşımın kimliği ile ödünç kitap alabilir miyim?

  • Üyeler yalnız kendi kimlik kartları ile bilgi kaynağı alabilirler. Başka bir okuyucu adına işlem yapılamaz.

Benim kitaplarımı arkadaşım iade edebilir mi?

  • Evet.

Bilgi kaynağım zarar gördü / kaybettim ne yapmalıyım?

  • Kütüphaneye başvurmalısınız. Bilgi kaynağının aynısı / fiyatı + işlem bedeli alınır.

Bir materyal üzerine nasıl rezerv koyabilirim?

  • Bir materyale rezerv konulabilmesi için o materyalin ödünç alınmış olması gerekmektedir. Rafta bulunan materyale rezerv işlemi yapılamaz. Tarama sonucunda ödünç almak istediğiniz materyalin durum kısmında kullanıcıda ifadesi yer alıyorsa bu materyale rezerv işlemi yapabilmek için materyalin eser adı tıklanır. Açılan sayfanın altında yer alan materyal bilgileri kısmının sağındaki işlemler bölümündeki kilit simgesine tıklanır.

Çalışma saatleri nedir?

  • Kütüphanemiz hafta içi 08.00 - 17.00 saatleri arasında açık bulunmaktadır.

ILL nedir?

  • Kütüphane koleksiyonlarında bulunmayan bilgi kaynaklarının, diğer kurumlardan, bu kurumların ödünç verme kurallarına bağlı olarak sağlanmasıdır. Kitap isteklerinin geliş süresi ortalama 2-5 gün, makale isteklerinin ise 1-10 gündür.

ISBN / ISSN nedir?

  • Kitap ve süreli yayınların, kendilerine ait uluslararası tek bir numaraları vardır. Kitaplar için ISBN (International Serial Number of Books); süreli sayınlar için ISSN (International Serial Number of Serials) kullanılır.

Kaç kez süre uzatımı yapabilirim?

  • Materyal başka bir kullanıcı tarafından ayırtılmamışsa akademik personel 5 kez, diğer kullanıcılar ise 3 kez süre uzatımı yapabilirler.

Kampüs dışından kütüphane kataloğuna erişebilir miyim?

Katalog taramasını nasıl yapabilirim?

  • Kütüphane koleksiyonu yazar, kitap adı, konu, seri adı vb. kriterlerden taranabilmektedir. Taramalar çok spesifik konulardan, İngilizce konu başlıklarının birleştirilmesiyle veya bir LC sınıflama numarası ile de yapılabilmektedir.
  • Önce aranılan materyal bilgisayar terminallerinden taranır. Aranılan materyalin hangi kütüphane koleksiyonunda olduğuna bakılabilir, materyal eğer koleksiyonda ise, rafa gitmeden ödünç alınıp alınmadığı kontrol edilebilir. Eğer materyal ödünç alındıysa bilgisayarda iade tarihi ve üzerinde başka kullanıcı tarafından konulmuş "rezerve" (ayırma) notu olup olmadığı görülebilir. Okuyucu kendi adına da materyali ayırabilir. Raflara gitmeden, tasnif numarası not edilmelidir.

Kitaplar raflara nasıl bir düzen içinde diziliyor?

  • Kütüphanemizde Amerikan Kongre Kütüphanesi Sınıflama Sistemi (LC) uygulanmaktadır. Açık raf esasına göre konusal olarak düzenlenmiştir. Yer numarasını oluşturan ilk harf ana konuyu belirler. Yanına gelen diğer harf, buna bağlı bir alt grubu belirler. Daha sonraki numerik grup, ana konuya bağlı üçüncül alt grubu belirler. Bunu takip eden grup yazar soyadına göre oluşturulur. Son bölüm ise kitabın basım yılını belirler.

Kütüphane hizmetlerinden nasıl yararlanabilirim?

  • Üniversitemiz akademik ve idari personeli, öğrencileri doğal üye olarak kabul edilirler. Ödünç alma hizmetlerinden yararlanabilmek için Üniversitemiz kimlik kartları ile kütüphanemizin Ödünç Verme Birimine başvurulması gerekmektedir. Üyelerimiz Ödünç Verme Biriminde sunulan hizmetler için (ödünç alma, kitap iadesi, süre uzatma, rezervasyon vb.) enstitü kimlik kartını yanında bulundurmalıdır. Kütüphane otomasyon programı üzerinden herhangi bir yayına rezerv koyabilirler veya üzerlerindeki yayınların uzatma işlemlerini yapabilirler.

Kütüphane kullanım kurallarını nereden öğrenebilirim?

  • ASBÜ Kütüphanesinin kullanım kurallarına kütüphane web sayfasından ASBÜ Kütüphane Yönergesi'ni tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kütüphanede internetten faydalanabileceğim bir yer var mı?

  • Kütüphanemizde kablosuz bağlantıyla internete bağlanabilirsiniz. Ayrıca üniversite kimlik kartınızla ödünç olarak verdiğimiz laptop ve tabletlerden de yararlanabilirsiniz.

Kütüphanede part time çalışmak istiyorum, ne yapmalıyım?

  • Kütüphanede part time çalışmak isteyen öğrenciler detaylı bir CV (öz geçmiş) örneği hazırlayarak Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına başvuruda bulunabilirler.

Neler multimedya kapsamına girer?

  • DVD, VCD ve video kaset, ses kaseti formatında olup herhangi bir kitap ya da süreli yayın eki olmayan yayınlar (film, müzik, e-kitap, bilgisayar programları, belgeseller vb.)

Neler referans (danışma) kaynağı kapsamına girer?

  • Ansiklopedi, biyografi, harita, el kitabı türünde başvuru amaçlı kaynaklar. Bunlar kütüphane içi kullanımla sınırlıdır.

Rezerv koyduğum materyallerin gelip – gelmediğini nasıl öğrenebilirim?

  • Rezerve ettiğiniz materyallerin iadesi yapıldığı anda sistem tarafından size e-postayla bildirilir.

 

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.