ASBÜ Kütüphanede Kitap Tanıtımı: Doğu Türkistan
(Çin yönetiminde geçen yetmiş yıl)
ASBÜ Yabancı Diller Fakültesi ile Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından kütüphane fuaye alanında “Doğu Türkistan, Çin yönetiminde geçen yetmiş yıl” isimli kitabın tanıtım programı yapıldı. Tanıtım toplantısına Japonya Büyükelçisi Katsumata Takahiko, Yabancı Diller Fakültesi Dekanı İsmail Çakır, Uygur Federasyonu Genel Başkanı Sabit Erkin, MazlumDer temsilcisi Ömer Faruk Altuntaş, akademisyenler ve üniversite dışından ilgililer ile öğrenciler katıldı.
Programın açış konuşmasını Japon Büyükelçisi Katsumata Takahiko yaptı. Takahiko, Türkiye ile iş birliği yapmaktan onur duyduğunu Türk-Japon ilişkilerine katkı vermekten büyük bir mutluk hissettiğini söyledi. Takahiko, Japon ilim adamlarını konuk ettiği için ASBÜ ailesine teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.
“Doğu Türkistan, Çin yönetiminde geçen yetmiş yıl” kitabının yazarı Hosei Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kumakura Jun, konuşmasını Japonca olarak yaptı. Kitabın yazılış sürecinden ve konularından bahsetti. Kamakura’nın konuşmasının tercümesini Ar. Gör Utku Aksoy yaptı.
Kamakura Jun, zulmün sürecini şöyle sıraladı. “Çin Halk Cumhuriyeti’nin zulmü 1949 yılında Çin Komünist Devrimi ile başlıyor. Ardından Kültür Devrimi ile Türkler üzerine yapılan baskı giderek şiddetleniyor. 1980’li yıllarda öğrenci olayları sonrası 1990’lı yıllarda bombalı saldırılar başlıyor. 2000’li yıllarda terör karşıtı politika benimseniyor ve kitlesel tutuklamalar yapılıyor. 2016 sonrası İnsanlar sadece evlerinde Kur’an-ı Kerim bulundurdukları için bile terörist ilan edilerek topluca tutuklanıyorlar.”
Programın ikinci konuşmasını Kagoshima Uluslararası Üniversitesi’nden Prof. Dr. Seiji Nishihara “Yeni İpek Yolu Stratejisi ve Çin’deki Kültürel Soykırım” başlığı ile yaptı. Konuşmasını Japonca yapan Nishihara’nın sözlerini Dr. Ö. Üyesi Nurullah Sat tercüme etti.
Nishihara konuşmasında şunları söyledi: “Çin devleti 2013 yılında “İpek Yolu”nu dillendirmeye başladı. Dünya barışı İpek yolunun yeniden tesis edilmesi ile gerçekleşecektir diyorlardı. Birçok devlet, Çin’e borçlandığı için politikalarını destekledi. Mesela Sri Lanka, ödeyemediği borçlarından ötürü 99 yıllığına bir limanını Çin’e vermek zorunda kaldı.
Çin’in barış söylemine rağmen Uygur Bölgesi yani Doğu Türkistan’da kitlesel hapisler, baskılar, işkenceler ve sistematik tecavüzler ile büyük bir zulüm sürmektedir. Yıllardır yürütülen doğum yasağı yetmezmiş gibi doğan çocuklara da devlet el koymaktadır. 10.000’lerce insan, (Bu rakam sadece tespit edilebilenlerdir) çeşitli bölgelerdeki fabrikalarda zorla çalıştırılmaktadır. Asıl amaç: Uygur dilini ve kültürünü yok etmektir. Camileri yıkarak Türk İslam kimliğini görünmez hale getirmek istiyorlar”.
Nishihara’nın konuşması sonrası katılımcılara teşekkür belgesi verildi ve konuklara çay ikramı yapılarak program tamamlandı.