Ana içeriğe atla

Rasim Özdenören, ASBÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’nın düzenlediği bir panel ve kitap sergisi ile anıldı. Rasim Özdenören anısına düzenlenen "Gül yetiştiren adamın ardından" isimli panele öğrenciler ve okuyucuları ilgi gösterdi. Panelin icra edildiği salon dışında Rasim Özdenören'in kitapları sergilendi.

Panele, oturum Başkanı olarak Prof. Dr. Turan Karataş, konuşmacı olarak da yayıncı Ömer Faruk Ergezen ve şair yazar Mehmet Aycı katıldı.

Turan Karataş, Rasim Özdenören denince akla gelen 12 kelime üzerinden onu tanımladı. Bu kelime ve kavramlardan ilki "Agabey"du. Karataş Özdenören'i anlatan en önemli kelimenin ağabey olduğunu belirttikten sonra onu tanımlayacak diğer 12 sıfatı sıraladı. Oturum başkanı Karataş, ikinci konuşmacı olarak sözü Ömer Faruk Ergezen’e verdi.

Ergezen, Özdenören'i Hece'ye davet ettiğimde 70’li yaşlarında idi. Buna rağmen gençlere taş çıkartacak bir gayret içinde bulunuyordu. Onun gelmesi ile yayınevimizde ciddi bir hareketlilik başladı. Onun sayesinde pek çok dergi ve kitap yayınladık, dedi. Sorular faslında kendisine yöneltilen Özdenören'in parayla ilişkisi nasıldır sorusuna ise şöyle cevap verdi. “Rasim abi ile çalışma prensiplerini konuştuktan sonra ben ücret bahsini açtığımda bana dedi ki ‘sen kendin bir rakam belirle ve onu şartlar müsait oldukça öde, şartlar bozulduğunda da ödemeyi kes’ dedi. Bir daha aramızda para bahsi hiç konuşulmadı. Gerçekten de bir süre sonra ben vaat ettiğim parayı veremez hale geldim. O da bir gün olsun bana para mevzusunu sormadı. Zaten Özdenören nesli hasbi bir nesildi, parayla işleri olmazdı” dedi.

Son konuşmacı şair ve portreci yazar Mehmet Aycı ise, Rasim Özdenören ile ilgili yazdığı bir portre yazısını Turan Karataş'a okuttu ve ardından onunla münasebetlerini ve kendisi üzerindeki etkisini kısaca anlattı. Portre yazmaya başlamasının ve her ay bir portre yazmayı sürdürmesinin itici gücünün Özdenören olduğunu anlatan Aycı, Rasim abi ile bizim aramızdaki münasebet bir çeşit usta çırak münasebetiydi, dedi. Aycı onun yakınında olmak insana dinginlik ve huzur veriyordu. Diyerek konuşmasını bitirdi.

Konuşmaların ardından sorular faslına gelindiğinde ASBÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Osman Kayaer, konuşmacılara Türkiye'de İslami bilincin yaygınlaşması konusunda “edebiyat ekolü” olarak isimlendirebilecek “Mavera Dergisi” çevresinin önemli katkıları olmuştur. Bu çevreden olan Rasim Özdenören’in etkilendiği İslam’ın klasik kaynakları nelerdi diye sordu. Konuşmacılar kesin bilgimiz yok ancak onun hepimizin bildiği klasik tefsir, hadis ve ilmihal kitaplarını okuduğunu söyleyebiliriz diye cevap verdiler.

Panel faslından sonra Özdenören’in kitaplarının bulunduğu sergi gezildi. Böylece zihinlerde onun kitapları bir külliyat olarak yeniden hatırlanmış oldu.

" "
" "
" "
" "
" "
" "

 

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.