Ana içeriğe atla

“İyi hayat, içinde “Keşke” olmayan hayattır”

Asbü Kütüphanesinde Prof. Dr. M. Hakan Türkçapar’ın “Fark et, Düşün, Hisset, Yaşa” kitabı üzerine kendisi ile bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşiye, çok sayıda öğrenci ve okuyucu katıldı.

Söyleşi, sunucu Yasemin Hava’nın takdim konuşması ile başladı. Takdim konuşmasında Prof. Dr. M. Hakan Türkçapar’ın özgeçmişi ve yayın hayatı hakkında bilgiler verildi.

M. Hakan Türkçapar ile söyleşiyi yapacak olan Asbü psikoloji öğrencisi Büşra Canan Çiçek kürsüye birlikte çıktılar. İlk soru kitabın ortaya çıkış süreci ile ilgili idi. Türkçapar, kitabın yazım sürecinin çok eskilere dayandığını ve geçirdiği evreleri ana hatları ile anlattı.

Söyleşide kitabın başlığında bulunan, “Fark Et”, “Düşün” ve “Hisset” ile nelerin anlatılmak istendiği teferruatlı biçimde konuşuldu. Kitabın bir çeşit "Kendi Kendine Psikoterapi Rehberi" fonksiyonu ifa edeceği anlatıldı. Kitapta, kişilerin depresyonu kendi başlarına nasıl atlatabileceklerini anlatan adeta 6 seanslık bir tedavi sürecinin merhaleleri bulunduğu vurgulandı.

Türkçapar, pek çok ruhi problemin kişinin hayatını anlamsız bulmasıyla başladığını bunun hallinin ise hayatın ölümlü olduğunu bilmekle mümkün olduğunu söyledi. Gerçi bazı psikologlar ölümlü hayat düşüncesinin ruhi problemlerin kaynağı olduğunu söyleseler de ben bunu doğru bulmuyorum. Bilakis hayatın ölümlü olduğunun farkına varmak psikolojik problemlerin hallinde işe yarar bir yöntem olduğunu düşünüyorum dedi. Türkçapar, insan öldüğünü ya da birkaç gün içinde öleceğini varsayarak hayatını gözden geçirdiğinde neleri yaptığına pişman olur ve neleri yapmadığına hayıflanırsa hayatının geri kalanını daha iyi geçirebilir dedi.

Türkçapar’ın, “İyi hayat, içinde “keşke”si az olan hayattır” diye bitirdiği konuşmasının sonunda ilk dinleyici sorusunu Prof. Dr. İsmail Çakır sordu. Çakır sayın hocam, bu keşke bahsini biraz açar mısınız, sizin hayatınızda önemli bir keşke var mı?

Türkçapar, bu soruya “Hayatımda büyük keşke hatırlamıyorum” diye cevap verdi.

Sorular faslından sonra Türkçapar okuyucuları için kitabını imzalamaya başladı, program böylece sona erdi.

'' ''
'' ''
'' ''
'' ''
'' ''
'' ''

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.