Yazarlar birliği kurucusu D. Mehmet Doğan, “Türkçe düşünmek Türkçeyi düşünmek” adlı kitabı üzerine ASBÜ kütüphanesinde bir konferans verdi. Doğan, türkçenin sadeleştirilmesi ya da öz türkçeleştirme adı altında yapılanları günümüz türkçesini içinden çıkılmaz bir hale getirdiğini tarihi serencamını özetleyerek anlattı.
Doğan, “Bir dönem, milli eğitim bakanlığı bazı kelimelerin okul kitaplarında kullanılmasını yasaklayan bir liste hazırladı, kendi kelimelerimiz ders kitaplarından çıkarılınca yeni nesiller kendi dilini bilmez hale geldi. Bir ülkenin milli eğitim bakanı böyle bir uygulamaya nasıl imza atabilir?”
Mehmet Doğan konuşmasının bir yerinde bir hatırasını misal göstererek günümüz Çinlilerinin 2000 yıllık bir Çince metni kolayca anladıklarını aynı durumun batılılar için de geçerli olduğunu lakin Türkiye’de nesil, bir önceki neslin yazdıklarını anlayamaz hale geldiğini söyledi.
Doğan, “Günümüzde Türkçe için en önemli problemlerden biri de kelime uydurmaktır. Cumhuriyetin ilk yıllarında sadece Türk Dil Kurumu öz türkçeleştirme adı altında kelime uydururdu, günümüzde ise herkes kelime uydurur hale geldi. Yüksek lisans ve doktora tezlerinde anlamını sadece yazarının bildiği pek çok uydurulmuş kelimeye şahit oluyoruz.” Dedi.
Mehmet Doğan konuşmasını bitirdikten sonra dinleyicilerin sorularını da cevapladı.