Ana içeriğe atla

ASBÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı bir yeniliğe daha imza attı. İslami İlimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şamil Öcal’ın odasındaki kitaplar kütüphane okuyucusunun istifadesine açıldı.

2022 yılı haziran ayında Prof. Dr. Şamil Öcal ile Kütüphane Daire Başkanı Osman Kayaer arasında varılan “sözlü mutabakat” sonrasında başlatılan kataloglama çalışmaları Aralık 2022 tarihinde tamamlandı. “Şamil Öcal Kitaplığı” ismiyle kütüphane koleksiyonuna katılan 1550 kitap daha çok felsefe içerikli. Koleksiyondaki kitapların çoğu Türkçe olmakla birlikte Arapça, Farsça ve İngilizce olanları da var.

“Şamil Öcal Kitaplığı” koleksiyonundan ilk ödünç kitap talebi 13 Ocak 2023 tarihinde Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğrencisi Ceylan Doğan’dan geldi. Bunun üzerine Öcal’ın odasında küçük bir seranomi gerçekleştirildi. Seranomiye kütüphane çalışanları ve İslam felsefesi öğretim üyeleri katıldı.

Seranomi Osman Kayaer’in süreci anlatmasıyla başladı. Kayaer, “Bu proje Şamil Öcal hocamızın teklifiyle hayata geçmiştir. Bu yüzden kendisine ne kadar teşekkür etsek azdır. Kütüphanemiz bu proje sayesinde 1550 kitaptan herhangi bir ücret ödemeden istifade edecektir. Ayrıca yer darlığı çeken kütüphanemiz yerden de tasarruf etmiştir. İslam felsefesi dalında çalışan hocamızın ilk öğrencilik yıllarından beri biriktirdiği kitaplar bir ihtisas kitaplığına dönüşmüştür. Bu projeden sadece kütüphanemiz kazançlı çıkmamıştır, hocamız da kazançlı çıkmıştır. Artık onun kitapları kayıt altındadır ve kaybolma ihtimali azalmıştır. Üstelik kendisi bile aradığı kitabı daha kolay bulacaktır. İşin manevi kazancını ise kelimeler anlatmaya kifayet etmez” dedi.

Newyork’tan görüntülü telefon ile seranomiye katılan Öcal, “Yıllardır biriktirdiğim kitaplarımın âtıl kalması beni hep rahatsız etmiştir. Bu yüzden birilerinin istifadesine sunmayı zaman zaman düşünmüşümdür. Osman Bey ile yaptığımız istişare bir projeye dönüşmüştür. Düşüncemizin verimli bir projeye dönüşmesi beni ziyadesiyle memnun etmiştir. Kitap okundukça değerlenir. Kitaplarımın bundan sonra daha da değerleneceğini bilmek güzel bir şey. Ben de burada bir kütüphane kuruyorum. Bu yüzden orada gerçekleştirilen işin anlamını biliyorum. Belki bu uygulamayı gören başka hocalarımız da kitaplarını ASBÜ ailesinin istifadesine sunmayı düşünür. Emeği geçen tüm arkadaşlara çok teşekkür ederim. Dedi.

“Şamil Öcal Kitaplığı”ndan okumak için ilk talepte bulunan Ceylan Doğan’a istediği kitabı Dr. Öğr. Üyesi Higashitotsu Kutlug verdi. Toplu hatıra fotoğrafı çekiminin ardından seranomi sona erdi.

" "
" "
" "
" "

 

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.