Ana içeriğe atla

Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan Kitapları Sergisi Açıldı.

Geçtiğimiz günlerde ahirete intikal eden Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan'ın yayınlanan kitaplarını bulabileceğiniz kitap sergisi açılmıştır. Asbü Kütüphanesi olarak Dinimizin ve Dilimizin savaşçısı merhum Mehmet Doğan hocamızı unutmadığımızın nişanesi olarak ve gelecek nesillerinde faydalanabileceği kitaplarını sergiliyoruz. Kütüphane içerisindeki sergi alanı Eylül ayı sonuna kadar ziyaret edilebilir. 

Mehmet Akif Ersoy’un anılması ve Taceddin Dergâhı’nın korunması için gösterdiği çabalarla da tanınan Doğan, İstiklâl Marşı’nın kabul edildiği 12 Mart gününün milli gün olarak kutlanması için çalışmalar yürüttü. Aynı zamanda Safahat Dersleri gibi projelerle Türkiye’nin kültürel mirasının korunmasına ve genç kuşaklara aktarılmasına öncülük etti.

Mehmet Doğan, siyasi ve sosyal tarih, fikir ve basın tarihi, dil gibi alanlarla ilgili çalışmalarının yanı sıra Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi ve Türk Aile Ansiklopedisi'ne katkılar sağladı. Televizyon metinleri ve senaryolar yazdı, çeşitli televizyon programlarının ve filmlerin yapımında görev aldı.

Mehmed Akif Fikir ve Sanat Vakfı, Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'nın kurucuları arasında yer alan Doğan, 1978-1996 arasında TYB genel başkanlığını ve TYB tarafından yayımlanan "Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı"nın yayın yönetmenliğini üstlendi.

Türkiye'de 1992'de başlatılan ve Türk Dünyası ile münasebetlerin yeniden kurulması sürecinde, kültürel ve edebi ilişkilerin gelişmesinde önemli yeri olan "Türkçenin Uluslararası Şiir Şölenleri" düzenlenmesine, Çorum, Konya, Erzurum, Dursunbey, Suçıktı gibi il ve ilçe merkezlerinde şiir şölenlerinin yapılmasına ve 2000'li yıllardan itibaren Türkiye'de yazarlık öğretimi konusunda ilk adımların atılmasına öncülük etti.

Doğan, 1978'de "Türkiye Milli Kültür Vakfı teşvik ödülü", 1982'de "Yazarlar Birliği Dil ödülü", 1995'te "Özbekistan Yazarlar Birliği Milletlerarası Kaşgarlı Mahmud Mükafatı", 2004'te "7. Balkanlar Türk Kültürüne Hizmet Ödülü" ve 2012'de "Karaman Dil Ödülü"nü aldı.

Cenazesine de katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "2017 Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Edebiyat Ödülü" takdim edilen Doğan, 2021'de ise "Mehmet Akif İnan Kültür Sanat ve Edebiyat Ödülü"ne layık görüldü.

Mehmet Akif Ersoy'un davasını yeni nesillere tanıtmayı kendisine görev edinmiştir. Şimdi de onun defnedildiği yere gömülmüştür. O çok sevdiği İstiklal şairi Mehmet Akif'e ahirette kavuşmaları dileği ile..

Bazı insanlar, öldükten sonra da fikirleri, oluşturdukları kurumlar ve yetiştirdikleri insanlar ile yaşamaya devam ederler. D. Mehmet Doğan da bunlardan biridir. Allah rahmet eylesin.

 

' '
' '
' '
' '

 

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.