D. Mehmet Doğan Unutmayan Adamı Unutmamak Paneli
4 Mart 2025 tarihinde saat 14.00 de Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Sezai Karakoç Salonunda D. Mehmet Doğan Unutmayan Adamı Unutmamak Paneli gerçekleştirilecektir.
Kaleme aldığı kırkın üzerinde eserle fikir, sanat, edebiyat ve birçok alanda ışık tutan Doğan’a; Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından Türk düşünce, kültür ve edebiyatı alanına yaptığı katkılarından dolayı fahri doktora unvanı verilir. Doğan birçok ödülün de sahibidir: Tarih ve Toplum adlı eseriyle Türkiye Milli Kültür Vakfı teşvik ödülü (1978), Büyük Türkçe Sözlük’le Türkiye Yazarlar Birliği Dil Ödülü (1982) ile Büyük Türkçe Sözlük’ün geliştirilmiş 10. baskısıyla Özbekistan Yazarlar Birliğinin Uluslararası Kaşgarlı Mahmut Mükâfatı (1995), Türk dünyası ve Balkan Türklerinin kültürüne hizmetlerinden ötürü 7. Balkanlar Türk Kültürüne Hizmet Ödülü (2004), Karaman’da düzenlenen 735. Türk Dil Bayramı kapsamında Büyük Türkçe Sözlük’ün yeni baskısı dolayısıyla Karaman Dil Ödülü (2012), Kültür ve Turizm Bakanlığı edebiyat dalında özel ödülü (2016).
Doğan, Batılılaşma kavramını sorgulamayla özdeşleşir. İlk kitabı Batılılaşma İhaneti’yle 1975'te okuyucu karşısına çıkarak büyük bir ses getirir. Bu ses İslâmi muhafazakâr çevrelerle sınırlı kalmaz. Cemil Meriç, Mete Tunçay, Fethi Naci, Ergun Göze gibi dönemin ünlü yazarları kitaptan övgüyle bahseder. Doğan ilk kitabıyla kendini kabul ettirir. Batılılaşma İhaneti ile Cumhuriyet tarihinde resmî ideolojiye karşı ilk defa gerçek bir itiraz yükselir. Batılılaşma İhaneti, “özümüz İslâm’dır” mottosu etrafında örülür. Modernleşmeye değil, Batılılaşmaya karşıdır. Batılılaşmayı Türkiye’nin sancılı bir projesi olarak görür. Türkiye’nin Batı karşısında mağlup hissettiği, taklide yöneldiği dönemi eleştirel bir gözle inceler. Dünyanın içinde bulunduğu durumu gözeterek gelişmeyi savunur. Batılılaşma İhaneti bugün 38. baskısını yapar.
11 Ağustos 2024 tarihinde 77 yaşında vefat etmiştir.